Archívum
  Augusztus 20-i megemlékezés 2015.

  Könyvbemutató: Ung vármegye leírása - 2015. május 16.

  Nagykaposi diákok látogatása a Sándor-palotában
2014. május 13.

 

Nagy megtiszteltetésben részesültek a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola diákjai, akiket négy királyhelmeci társukkal együtt a Sándor-palotában fogadott Áder János Magyarország köztársasági elnöke és neje Herczegh Anita.

  A diákok a budapesti jutalomutat a Herczegh Károly Alapítvány által meghirdetett "Mesél a múlt" című pályázaton való részvételükért kapták. A pályázatot az alapítvány ung-vidéki és bodrogközi általános iskolai tanulók számára írta ki, és témája családjuk illetve községük 20.századi történelme volt, illetve hogyan is avatkozott bele a két világháború az ung-vidéki és bodrogközi családok, közösségek életébe.
A Herczegh Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke, Gabri Rudolf elmondta, hogy mivel nagyon értékes pályamunkák születtek az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a pályázaton résztvevő minden diák számára biztosítja a jutalomkiránduláson való részvételt, a diákok több értékes program mellett a Parlamentet és az Operaházat is megtekinthették.
A kirándulás csúcspontját jelentette, hogy a gyerekeket a Sándor-palotában személyesen Áder János és neje Herczegh Anita fogadta. A Herczegh Károly Alapítvány alapítói Herczegh Anita szülei, néhai Heczegh Géza jogtudós, és neje Herczeghné Petneházy Melinda. Az alapítvány célja az ung-vidéki és bodrogközi fiatal tehetségek felkarolása és segítése.
  Forrás és további képek: Felvidék.ma

  Könyvbemutató: Vannak vidékek, féltett kishazák - 2014. április 25.

  Erdélyi János Napok nyitórendezvénye - 2014. április 1.

  Országos elődöntő nyitotta meg az Erdélyi János - emlékévet

Április 1-jén, Erdélyi János születésének 200. évfordulóján, Nagykaposon zajlott a XXIII. Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Versenyének keleti országos elődöntője. Az elődöntőt Gabri Rudolf, a Csemadok Erdélyi János Területi Választmányának elnöke és Boczán Ferenc, Nagykapos alpolgármestere nyitotta meg. 125 felvidéki induló vett részt az elődöntőn Rozsnyótól Nagykaposig hét kategóriában versenyezve.

  A verseny rimaszombati döntőjébe továbbjutott versenyzők:
 • I. kategória vers: Hubka Rebeka , Krištóf Áron
 • I. kategória próza: Képeš Lóránt , Brezo Ferenc
 • II. kategória vers: Davitko Oliver, Urbán Csongor
 • II. kategória próza: Illés Dávid, Tóbiás Zsombor, Mudi Réka Eszter
 • III. kategória vers: Grešo Noémi, Kristóf Vivienn
 • III. kategória próza: Bari Fatima, Matyi Dominika
 • IV. kategória vers: Dino Benjamin, Haraszthy Kitty, Nagy Emese
 • IV. kategória próza: Vajner Csilla, Illés Csenge, Illés Péter
 • V. kategória vers: Orlovsky Erszébet
 • V. kategória próza: Orlovsky Erszébet, Demko András
 • VI. kategória énekelt versek: ENDORFIN, CSAK, Borsodi Zoltán és a Labyrynt
 • VII. kategória lírai színpad: KGSzT Lírai Színpada, Sycorax.

  Az ünnepi megemlékezés Erdélyi János születésének 200. évfordulójáról és a verseny eredményhirdetése késő délután zajlott az Erdélyi János Alapiskola udvarán. A megemlékezésen beszédet mondott Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja. Az ünnepi műsort az iskola volt és jelenlegi tanulói szolgáltatták. A versenyzők az okleveleket és díjakat Czimbalmosné Molnár Éva főkonzultól, Herczegh Gézáné Petneházy Melindától, Petrikán Pétertől, Nagykapos polgármesterétől, Kovács Adriannától a helyi alapiskola igazgatónőjétől és a zsűrik elnökeitől vehették át. A rendezvény Erdélyi János szobrának és a református templom falán elhelyezett emléktáblájának koszorúzásával ért véget.

  Képek a rendezvényről

  Nagykaposon folytatta fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet
2014. február 19.

 

Komárom után a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban folytatta Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

  Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke köszöntőjében elsősorban annak adott hangot, mennyire is fontos , hogy a nemzetegyesítés folyamatában egyre nagyobb szerepet kapnak az olyan végvárnak számító települések is, mint Nagykapos, s hogy a nemzeti ügyek iránt elkötelezett kelet-szlovákiai magyar szakemberek munkájára is számít a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében az intézet küldetéséről, a nemzeti integráció folyamatának időszerűségéről szólt.
Az elnök beszédét Molnár György, Ginter Gábor és Suhajda Attila szakmai előadási követték, majd bemutatásra került a Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködést támogató informatikai rendszer.
A szakmai konzultációt több neves szakértő mellett megtisztelte jelenlétével Pásztor Zoltán római katolikus püspöki helynök, Vakles Attila görögkatolikus esperes, Mihók Gábor, a Kárpát Üzleti Hálózat kassai irodájának vezetője, Pásztor István, a Lórántffy Zsuzsanna Társaság elnöke, ifj. Gyimesi György Nagykapos jegyzője, Kopasz József, a Csemadok keleti régiójának alelnöke, valamint Havasi Tímea, Magyarország Kassai Főkonzulátusának a munkatársa.
A fórumsorozat következő állomása a kárpátaljai Beregszász lesz.
  Forrás: Felvidék.ma

  Mesél a múlt... verseny - 2013. december 6.

  Herczegh Géza emléktábla-avatója - 2013. november 16.

  A ház 10 éves évfordulója - 2013.október 21.