Aktualitás
  Folytatódik a Ringató
2018. június 18., Forrás: Új Szó, Leczo Zoltán
  A hét végén tartották az idei utolsó Ringató foglalkozást. A programsorozat jövőre folytatódik.
  A Nagykaposi Magyar Közösségi Házban baba-mama klub alakult idén, s mivel az intézmény munkatársai aktívan részt vesznek a Rákóczi Szövetség Gólyahír programjában, a klub a Gólyahír nevet kapta. Februárban az első foglalkozásra meghívták Ádám Csillát, aki a Cseperedő programban tart Ringató foglalkozásokat a Kassa-környéki járás településein. Időközben Gabri Rudolf, a nagykaposi szervezet vezetője felvette a kapcsolatot Berky Angelikával, a Cseperedő program szakmai vezetőjével, aki felajánlotta segítségét, és abban is sikerült megállapodniuk, hogy júniusig a helyi magyar házban, a Herczegh Károly Alapítvány támogatásával Ádám Csilla havonta tarthatott összejöveteleket.

Gabri Rudolf, a Rákóczi Hálózat elnöke elmondta, a foglalkozások olyan sikeresek voltak, hogy a szervezők úgy határoztak, a Cseperedő program munkatársaival egyeztetve később is tartanak ilyen rendezvényeket. Mivel érdeklődők nemcsak az Ung-vidék településeiről, hanem a Bodrogközből is érkeztek, úgy döntöttek, mindkét régióban, több helyszínen lesznek foglalkozások. Berky Angelika abban is segítséget nyújtott, hogy egy-egy bodrogközi és Ung-vidéki oktató jövő héten Budapesten szakmai továbbképzésen vehessen részt, melynek elvégzése után már ők is tarthatnak Ringató foglalkozást. Gabri Rudolf tájékoztatása szerint néhány héten belül felmérik, pontosan mely helyszíneken és milyen rendszerességgel szervezhetik meg az összejöveteleket. Ha az együttműködés eredményes lesz, a kelet-szlovákiai érdeklődőkhöz eljuttatják a Cseperedő program egyéb programjait is, például a Szülők iskoláját vagy a Csecsemőszínházat. A Rákóczi Hálózat elnöke hangsúlyozta, minden olyan kezdeményezést, mely a magyar közösségek megmaradását és segítését célozza, szakmailag és anyagilag is támogatni tudják.

  Tanulmányút gyógynövénytermesztőknek
2018. június 12., Forrás: Új Szó, Leczo Zoltán
  Tanulmányúton vehettek részt azok az Ung-vidéki magánszemélyek és vállalkozók, akik a gyógynövénytermesztésről szeretnének többet megtudni.
  Nagykapos/Zánka/Dörgicse
  A Nagykapos és Vidéke Társulás a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézettel és a tatabányai Rába–Duna–Vág Korlátolt Felelős-ségű Európai Területi Társulással szeptember végéig valósítja meg a Cross-border network cooperation of stakeholders in herbal industry projektet. A 352 ezer euró összértékű pályázat költségeinek 85 százalékát európai uniós forrásból állják, az állami támogatás a kiadások 10 százalékát teszi ki, a partnereknek csupán az 5 százalékos önrészt kell fedezniük.
Lakatos Denisza projektmenedzser elmondta, a Herbaland fantázianevet viselő projekt keretében a hónap elején azok a magánszemélyek és vállalkozók, akik már foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel és -feldolgozással, vagy szeretnének belevágni, magyarországi tanulmányúton vettek részt. Ellátogattak a zánkai Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpontba, a dörgicsei Levendáriumba, Monokra és Tihanyba. Szakmai előadásokat hallgathattak meg, és láthatták, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a termesztőknek. A partnerek által elvégzett kutatás alapján a nagykaposi szervezet hamarosan szakmai kiadványt ad közre, melyben a szlovák–magyar határ menti térségben működő 10-10 legsikeresebb, gyógynövénytermesztéssel, -feldolgozással vagy -értékesítéssel foglalkozó vállalkozást mutatja be. A projekt honlapján digitális térkép is lesz, melyen 200 szlovákiai és magyarországi vállalkozást tüntetnek fel, valamint a térségekben honos, 50-50 gyógynövényfajtáról is információkat kaphatnak az érdeklődők. A vállalásnak megfelelően Nagykaposon olyan információs központ is megnyitja kapuit, amely tájékoztatást nyújt a gyógynövényiparról és szereplőiről, valamint a célzott, határokon átívelő együttműködés lehetőségeiről.
  Fényképes beszámoló
 
 
  Beszámoló a Felvidék.ma honlapján
  PRESS RELEASE/TLAČOVÁ SPRÁVA/SAJTÓKÖZLEMÉNY 7.12.2018

Download press release
Stiahnú tlačovú správu
Sajtóközlemény letöltése

  INVITATION/POZVÁNKA/MEGHÍVÓ

The Association Velke Kapusany and Surroundings kindly invites you to a Press Conference of the INTERREG V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme./
Združenie Vežké Kapušany a okolie srdečne Vás pozýva na Tlačovú Konferenciu v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko./
A Nagykapos és Vidéke Társulás tisztelettel meghívja Önt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló Sajtókonferenciára.

Download invitation
Stiahnú pozvánku
Meghívó letöltése

  Výzva na predloženie ponuky 8.11.2017

Predmet zákazky: vyhotovenie obrazovo-zvukového záznamu z tlačovej konferencie projektu ,,Cross-border network cooperation of stakeholders in herbal industry" dňa 11.12.2017
Stiahnú výzvu