Aktualitás
  Fényképes beszámoló
 
 
  Fényképes beszámoló
 
 
  Beszámoló a Felvidék.ma honlapján
  Fényképes beszámoló
 
 
  Beszámoló a Felvidék.ma honlapján
  PRESS RELEASE/TLAČOVÁ SPRÁVA/SAJTÓKÖZLEMÉNY 7.12.2018

Download press release
Stiahnúť tlačovú správu
Sajtóközlemény letöltése

  INVITATION/POZVÁNKA/MEGHÍVÓ

The Association Velke Kapusany and Surroundings kindly invites you to a Press Conference of the INTERREG V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme./
Združenie Veľké Kapušany a okolie srdečne Vás pozýva na Tlačovú Konferenciu v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko./
A Nagykapos és Vidéke Társulás tisztelettel meghívja Önt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló Sajtókonferenciára.

Download invitation
Stiahnúť pozvánku
Meghívó letöltése

  1956-os emlékszobát és háztáji vásárudvart adtak át Nagykaposon
2017. október 25, Forrás: Hírek.sk, -tomojka-
  Anyaországbeli támogatásnak köszönhetően 1956-os emlékszobát és háztáji vásárudvart adtak át szerdán a nagykaposi Magyar Közösségi Házban. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, őseink 1956-ban azért harcoltak, hogy nekünk saját, szabadon választott életünk legyen, s mi tartozunk nekik azzal, hogy független hazánkat megvédjük.
  Az új létesítmények kulturális műsorral átszőtt ünnepélyes megnyitóján a nemzetpolitikai államtitkár 1956 céljairól, azok máig ható üzenetéről beszélt, hangsúlyozva: a forradalom és szabadságharc a magyar nemzet összteljesítménye volt, olyan küzdelem, melynek céljai máig köteleznek.
Vannak pillanatok a történelemben, amelyek a magyarság közös pillanatai, amelyek összefogják a térben szétaprózódott nemzetet, s ilyen volt 1956 is, amely nem egy-egy társadalmi csoport, nem egy város, nem egy ország, hanem a magyar nemzet küzdelme, összteljesítménye volt – mondta Potápi Árpád János.
Kiemelte, az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak a csonka Magyarország történelmi eseménye volt, hanem az egész magyar nemzeté. „A megtorlás érintette a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, több száz embert börtönöztek be, ítéltek el. Sokkal erőteljesebb volt a megtorlás, mint amit ezek a fiatalok véghezvittek. Ezért örülök, hogy egy emlékszoba létesült a forradalom tiszteletére” – mondta.
„Hatvanegy évvel ezelőtt őseink azért harcoltak, hogy nekünk saját, szabadon választott életünk legyen, azért, hogy ez a föld, amelyen élünk, továbbra is az otthonunk maradhasson, ahol jó élni, ahol lehet jövőt tervezni” – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár. Rámutatott: ezért a harcért őseinknek tartozunk azzal, hogy térségünk biztonságát ma nem hagyjuk veszélyeztetni, hogy független hazánkat megvédjük és azzal is, hogy szülőföldünket élhető hellyé varázsoljuk. Az átadott háztáji vásárudvart példaként említve hozzátette, hogy ez a létesítmény is a térségben élők itthon boldogulását szolgálja, olyan közösségi tér, amely hozzájárul majd az Ung-vidéki magyarság megmaradásához.
A nagykaposi Magyar Közösségi Ház működésének 14 éve alatt mindig igyekezett a helyi igényeknek megfelelő fejlesztéseket kivitelezni – hangsúlyozta Gabri Rudolf, a ház igazgatója. „Úgy érzem, olyan fejlesztés kerül ma átadásra, amire igény volt. Egyrészt elég kevés 1956-os emlékhely van a Felvidéken, és próbáljuk bevinni a köztudatba, főleg a felvidéki diákok, gyerekek tudatába. Ezért egy olyan 56-os emlékszoba készült el, ami olyan látványelemekkel próbálja bemutatni a forradalmat, amelyek elsősorban a fiatalokat szólítják meg” – mondta Gabri Rudolf.
A nagykaposi Magyar Közösségi Ház eredeti célkitűzései között szerepel a kultúra mellett a gazdaság terén is segíteni az itt élőket. Ez a szándék most a háztáji vásárudvar kialakításával megvalósul.
„A vidékünkön eddig erre nem volt mód, lehetőség. Ezért külön örülök ennek a termelői piacnak” – nyilatkozta Spišák Tímea királyhelmeci mézeskalács-készítő.
Legközelebb karácsonyi vásárra várják a termelőket és vásárlókat a vásárudvarba, amely szezonban egyébként igény szerint havi 1-2 alkalommal nyitja majd meg a kapuját.
A Magyar Közösségi Házban az 1956-os emlékszoba kialakítása az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egymillió forintos támogatásából valósult meg, a háztáji vásárudvar létrehozását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta 7 millió forinttal.
  Értesítés
  A Rákóczi Szövetség a magyar első osztályba beíratott gyermekek részére 10 000 Ft, oktatási-nevelési támogatást biztosít.

A támogatás kifizetésének helyei és időpontjai:
-2017.szeptember 14-e (csütörtök), a nagykaposi Magyar Közösségi Ház épülete, 10.30 óra
(Kaposkelecsényi Alapiskola, Speciális iskola - Nagykapos)

-2017.szeptember 14-e (csütörtök), a Vajáni Református Egyházi Alapiskola, 12.00 óra
(Mokcsamogyorósi Alapiskola, Csicseri Alapiskola, Vajáni Református Egyházi Alapiskola, Deregnyi Alapiskola)

-2017.szeptember 14-e (csütörtök), a Nagykaposi Erdélyi János Alapiskola Alsótagozatának épülete, 14.30 óra
(Erdélyi János Alapiskola, Mátyócvajkóci Alapiskola)

Szeretettel várjuk az első osztályba beíratott gyerekek szüleit a helyszínekre.

  56-os emlékszoba Nagykaposon
2017.június 10, Forrás: Új Szó, Leczo Zoltán
  Elkészült az 56-os emlékszoba, melyet nagyrészt magyarországi pályázati támogatásból alakítottak ki az Ung-vidék központjában működő magyar házban.

Korabeli filmfelvételek láthatók, felvidéki sajtóvisszhangok és az áldozatok névsora is olvasható a tárlaton. A célközönség a fiatalabb korosztály, de minden érdeklődőt várnak.

  Gabri Rudolf, a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház vezetője lapunknak elmondta, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tavaly meghirdetett Magyar Szabadság Éve Büszkeségpont pályázatában a magyarországi szervezők azok jelentkezését várták, akik a forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek és áldozatainak emlékművet, emlékhelyet akartak állítani.
Pályázni lehetett már meglevő emlékművek vagy emléktáblák rendbehozatalára, de emlékszobák vagy kiállítások létrehozására is, magyarországi és határon túli településekről is. A nagykaposi intézmény fenntartói ezért úgy határoztak, olyan emlékszobát rendeznek be, melyben rendhagyó módon, elsősorban a fiatalabb korosztályt megszólítandó mutatják be a 60 évvel ezelőtti eseményeket. A Nagykaposi Büszkeségpont látogatóit hagyományos tablókkal is tájékoztatják az akkori eseményekről, kivetítőn korabeli filmfelvételeket vetítenek, de lejátsszák Nagy Imre mártír miniszterelnök híres rádióbeszédét is. A teremben a forradalom áldozatainak névsora mellett Márai Sándor Mennyből az angyal című versét is megtalálják, valamint a szabadságharc felvidéki vonatkozásairól - például korabeli sajtóvisszhangjáról - is képet kaphatnak. Egy speciális "üzenőfalra" röviden leírják a látogatók az emlékhellyel kapcsolatos érzéseiket, élményeiket.
Gabri Rudolf tájékoztatása szerint a büszkeségpont ünnepélyes átadását későbbre tervezik, de a tárlat - előzetes telefonos vagy személyes egyeztetés után - már nyáron látogatható.
  "Tarts meg minket őseink szent hitében!" - Zarándokút a csíksomlyói búcsúra
2017. június
  1567. Pünkösd szombatján a székelyek segítséget kértek Csíksomlyón a hitükben való megmaradásukhoz és hálát adni Istennek és a Szűzanyának a segítségért. Megfogadták, hogy nem valaki vagy valami ellen emelnek szót, hanem Istenbe vetett hitüket erősítik, ennek emlékére minden pünkösd szombatján egységesen elzarándokolnak a Szűzanya tiszteletére Csíksomlyóra. Így indult el a pünkösdszombati nagy zarándoklat, amelyet a mai napig hűségesen gyakorol a hívő székely nép, de nem csak ők, hiszen számos messzi helyről érkeznek a zarándokok. Ennek a fogadalmi búcsúnak a 450. évfordulóját ünnepeltük az Úr 2017. esztendejében, megismételve a régi kérést: "Tarts meg minket őseink szent hitében!" (Fr. Urbán Erik csíksomlyói templomigazgató).

A nagykaposi Csemadok Alapszervezet szervezésében 2017. június 2-a és 4-e között elzarándokoltunk a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amely mostanára a Kárpát-medencében élő és a világ minden égtáján szétszóródott összmagyarság legjelentősebb vallási eseménye. Az autóbusz 47 Ung-vidéki, bodrogközi és Kassa környéki zarándokkal a fedélzetén pénteken hajnalban indult Nagykaposról.
Szombaton részt vettünk a Kissomlyó-hegy és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben álló hármasoltárnál megtartott hagyományos ünnepi szentmisén, melynek végén százezrekkel együtt énekelhettük a magyar és a székely himnuszt. A szertartás után megtekintettük a kegytemplomot és a kegyszobrot, majd kikapcsolódtunk a csíkszeredai forgatagban.
A zarándokút első napján megálltunk a Királyhágón, Erdély kapujában, majd megtekintettük az impozáns tordai sóbányát. Vasárnap megnéztük a 200 szabadságharcban elesett székely honvéd emlékére állított nyergestetői emlékművet és kopjafa temetőt. Ezt követően városnézésre került sor Székelyudvarhelyen, a székelyek anyavárosában. Hazafelé jövet Farkaslakán a Trianon emlékműnél megemlékeztünk az Összetartozás Napjáról és megtekintettük Tamási Áron sírhelyét. Korondon lehetőség volt iparművészeti ajándéktárgyak vásárlására szeretteink részére. A zarándokútról lelkiekben feltöltődve tértünk haza.
/Gabri Kornélia/

  "Tiszta hittel, erős kézzel" - Nagykaposon a Szent László-év vándorkiállítása
  2017-re Szent László-évet hirdettek a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója kapcsán.

Ennek kapcsán a Csemadok Erdélyi János Területi Választmánya szervezésében a nagykaposi Magyar Közösségi Házban május 3-án megnyílt a Szent László Vándorkiállítás. A kiállítást a területi választmány elnöke, Gabri Rudolf nyitotta meg. A kiállítás két hétig volt megtekinthető Nagykaposon.

  Díszpolgári címek adományozása Nagykaposon
Első kézből, 2017.májusi szám
  Herczegh Melindát és Mikolay Imrét 2017. március 31-én díszpolgári címben részesítette Nagykapos Önkormányzata a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Csemadok Nagykaposi Alapszervezete beterjesztése alapján.
  Herczegh Melinda férjével, Dr. Herczegh Gézával, a férje édesapjának emlékére létrehozta a Herczegh Károly Alapítványt az Ung-vidék és Bodrogköz fiataljai számára, az anyanyelvi kultúrájuk fejlesztésére. Herczegh Géza 2010-ben bekövetkezett halála után, Melinda asszony viszi tovább az alapítvány munkáját.
Mikolay Imrét a történelem vihara korán elsodorta szülővárosából, de nem feledte sohasem honnan indult. Szabadidejében lelkesen, szinte megszállottan gyűjtögetett Nagykapos történelmével foglalkozó írásos anyagokat. Gyűjteményét átadta a nagykaposi Magyar Közösségi Háznak.
  Kistermelői piac nyílik Nagykaposon
2017. május 23.
  Kistermelői piac nyílik idén a magyar ház udvarán. A piac kialakítását a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság támogatja.Csak olyan termelők kínálhatják az áruikat, akiknek az összes szakhatósági engedélyük megvan.

Gabri Rudolf, a magyar házat működtető Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke elmondta, a házat fokozatosan renoválták és bővítették, az épület mögötti parcellát is sikerült részben rendbe tenni. Tavaly elhatározták, kistermelői piacot működtetnének a területen, az elképzelésekről pedig az őszi múzeummegnyitó alkalmával Potápi Árpád Jánost, a nemzetpolitikáért felelős államtitkárt is tájékoztatták. A most elnyert támogatásból különböző tereprendezési munkálatokat végeznek el, az udvar új, szilárd burkolatot kap, és fedett standokat alakítanak ki.
Gabri Rudolf tájékoztatása szerint azt szeretnék elérni, hogy az Ung-vidéki kistermelők megfelelő körülmények között kínálhassák saját készítésű termékeiket, a vásárlók pedig egy helyen juthassanak hozzá a háztáji gyümölcshöz, zöldséghez, mézhez és más áruhoz. A piacon csak olyan kistermelők árulhatnak, akiknek az összes szükséges szakhatósági engedélyük megvan. A tervek szerint a kistermelői piacot még az ősz folyamán megnyitják. Egyelőre havi egy alkalommal, szombatonként tartanának nyitva, de ezen, az érdeklődés és a visszajelzések alapján, még módosíthatnak. A piac megnyitásával arra is lehetőség nyílik, hogy a társulás adatbankot hozzon létre, melybe bekerülnek a kelet-szlovákiai térség magyar kistermelői.

  /Forrás: Új Szó, Leczo Zoltán/
 
  Erdélyi János Napok Nagykaposon
2017.április
  Az 1964 óta megvalósuló Erdélyi János Napokat az elmúlt évben a Csemadok Országos Tanácsa országos rendezvényé nyilvánította Felvidéken. Minden éven több program kíséretében zajlanak az Erdélyi János Napok, melyet idén a XXVI. Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Versenyének országos elődöntője nyitott meg. A versenyt követően az Erdélyi János Alapiskola udvarán elhelyezett Erdélyi János szobornál került sor az ünnepi megemlékezésre. Az Erdélyi János Alapiskola igazgatónőjének, Fazekas Lídiának rövid köszöntőjét az iskola tanulóinak programja követte, majd Bittay Levente, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja mondott ünnepi beszédet. Az ünnepi megemlékezés Erdélyi János szobrának koszorúzásával zárult.
  Másnap a Magyar Közösségi Házban folytatódtak az Erdélyi János Napok a következő ünnepi műsorral:
 • Megemlékezés Erdélyi Jánosról
 • Az ung-vidéki "Vándorbölcső" ünnepélyes átadása a budaházi Vályi házaspárnak
 • Az " Ung-vidékiek a Gulágon" című könyv bemutatója
 • Beszélgetés Herczegh Melindával és Mikolay Imrével, Nagykapos díszpolgáraival
  A műsorban közreműködtek a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola gyerektánccsoportja és az Erdélyi János Vegyeskar.
/Lakatos Denisza/
  Fotógaléria
 
 
  FELHÍVÁS

A Nagykapos és Vidéke Társulás, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Csemadok Erdélyi János Területi Választmánya és a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola az Erdélyi János Emlékév keretében Népdalgálát szervez a Kárpát-medencei általános iskolás tanulók számára:

  "Soha többé Gulágot, soha többé kényszermunkát!" - vándorkiállítás Nagykaposon
2016. augusztus 22.
  Nagykaposra érkezett a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállítás. A VERITAS Történetkutató Intézet tárlata a Magyar Közösségi Házban tekinthető meg augusztus végéig, a magyar kormány, azon belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezdeményezett GULÁG-GUPVI-emlékév jegyében.
Az Ung-vidék központjában augusztus 30-ig tekinthető meg az az egyedülálló kiállítás, amely a 20. századi magyar történelem egyik legsúlyosabb tragédiájára, a málenkij robotra emlékeztet. A kiállítás megnyitóját augusztus 18-án tartották Szesztay Ádám kassai főkonzul részvételével.
  A megnyitón a közösségi ház vezetője, Gabri Rudolf, a szervező Nagykapos és Vidéke Társulás nevében üdvözölte az egybegyűlteket. Rámutatott, hogy a málenkij robot különösen súlyosan érintette a Bodrogköz és Ung-vidék magyarságát, hiszen a régió szinte mindegyik településén voltak áldozatai az elhurcolásnak. "Ezért is fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk e tragédiára" - fogalmazott Gabri, aki azt is hozzátette, hogy amennyiben lesz rá igény, a 24 tablóból álló kiállítás a környező településekre is eljuttatható.
Mint elhangzott, a vándorkiállítás a bodrogközi Nagytárkányból érkezett Nagykaposra, és év végéig a főkonzulátus koordinálásával Kassa megyében marad.
A közösségi ház vezetőjét Szesztay Ádám főkonzul követte, aki megnyitotta a kiállítást. Beszédében rámutatott: "Fontos tudatosítanunk, hogy a felszabadítók is követtek el háborús bűnöket." A főkonzul hangsúlyozta, hogy a málenkij robot tükrében érthető a mai magyar társadalom viselkedése. "Amit azokban az időkben tapasztalt a nemzet, az komolyan hozzájárult a nemzethalál gondolatának továbbéléséhez" - fogalmazott a diplomata, majd hozzátette: "Soha többé Gulágot, soha többé kényszermunkát!"
Szesztay emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a kiállításmegnyitó az utolsó nagykaposi hivatalos főkonzuli látogatása. "Az esemény akár mottója is lehet annak, amit az elmúlt másfél év során képviseltem" - mondta a leköszönő főkonzul, aki rámutatott arra is, hogy a polgári lakosság Gulágra szállításában etnikai szempontok érvényesültek. Később hozzátette, hogy ugyanennek a tervnek az alapján indultak útnak valamivel később a kassai kormányprogram és a Beneš-dekrétumok üldöztetései.
"Azért kell emlékezni és emlékeztetni, megérteni és megértetni, hogy azok a borzalmak, amelyeket elődeinknek át kellett élniük, soha többé ne ismétlődhessenek meg, se velünk, se másokkal" - hívta fel a figyelmet Szesztay Ádám, aki beszéde során többször is párhuzamot vont a nácizmus és a kommunizmus eszközei között.
A megnyitót követően Susko Mihály, nagykaposi római katolikus esperes plébános mondott imát, majd a jelenlévők megtekintették a kiállított tablókat. A rendezvényen alkalomhoz illő énekekkel közreműködött a nagykaposi Erdélyi János Vegyeskar.
A kiállítás írott anyaga, térképei, korabeli dokumentumai és fényképei az 1944-től a Szovjetunióba hurcoltak kegyetlen útját, a táborok embertelen életkörülményeit, az ártatlan áldozatok szomorú sorsát mutatják be. /Forrás: Felvidék.ma, Varga Tibor/
 
  Sikeresen megvalósult a II. Hagyományos Csemadok-nap Nagykaposon
2016. május 7.
  Néptánc, népzene és kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket
  Fényképes beszámoló
 
 
 
  A Herczeg Károly Alapítvány áldásos ténykedése a keleti végeken
2016. március 2-3.
  Nagykapos/Királyhelmec. Nagykaposon és Királyhelmecen adta elő A vigéc című darabját a budapesti Térszínház. A belépőjegyekből befolyt összeget a társulat a helyi magyar anyanyelvi vetélkedők, versenyek díjazására ajánlotta fel. A színház a térség magyar felemelkedését segítő Herczegh Károly Alapítvány jóvoltából jött az Ung-vidékre és a Bodrogközbe.
Videó megtekintése az eseményről itt: hirek.sk
A Nagykapos és Vidéke Társulás a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködésben az Erdélyi János által összeállított Magyar Népköltési Gyűjtemény megjelenésének 170. évfordulója tiszteletére a 2016-os évben Erdélyi János Emlékévet hirdet.
  Az évforduló keretében megvalósuló programok:

 • Erdélyi János Emlékkonferencia és koszorúzási ünnepség
  A konferencia egyben emléket állít Erdélyi János unokájának, a nemrég elhunyt Erdélyi Zsuzsanna, Kossuth-díjas néprajzkutatónak.
  A konferencia védnöke: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
 • Erdélyi János Népmesemondó Verseny - általános iskolák tanulói számára
 • Kárpát-medencei Kórustalálkozó az Erdélyi János nevét viselő vegyeskar megalapítása 20. évfordulójának tiszteletére
 • Erdélyi János Népdalverseny- általános iskolák tanulói számára
 • Az Erdélyi János dokumentumportál elkészítése és működtetése
 • Erdélyi János életművével és munkásságával kapcsolatos könyvkiadás.

 

  Mécs László emlékmise Pannonhalmán
2015. november 9.
  Záróakkordjához érkezett a Mécs László emlékév keretében vegbemenő programsorozat. Az emlékévet a Nagykapos és Vidéke Társulás hirdette meg, melyet felkarolt és társult hozzá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Szász Jenő, elnök pedig védnökséget vállalt felette. "Próbáljuk megkeresni azokat a fogódzókat, kapaszkodókat, amibe nemcsak a külhoni magyar testvéreink, hanem az egész magyar nemzet kapaszkodhat. Én azt gondolom, hogy Mécs László több okból ilyen. Az élet egyik legszentebb küldetésének tesz eleget. S mint olyan, mindannyiunk számára világító jel" - mondta el az NSKI elnöke.
  A nyitórendezvényre a papköltő születésének 120. évfordulóján, szülőhelyén, Hernádszentistvánon került sor egy megemlékezés keretén belül, majd az év folyamán számos, személyéhez kötődő rendezvény valósult meg. Volt többek közt: rajzpályázat, esszéíró verseny, versmondó fesztivál, de szobrot is állítottak személyének a Nagykaposi Magyarház udvarán, melyet egy ünnepélyes emlékkonferencia keretén belül avattak fel szeptember 26-án.
A széleskörű és igényesen gazdag programsorozat egy emlékmisével zárult le a jeles felvidéki személyiség az Úrhoz való megtérésének helyszínén és évfordulóján, vagyis Pannonhalmán november 9-én.
A szentmisét Balogh Péter Piusz atya, a Gödöllői Premontrei Perjelség kormányzója celebrálta a Pannonhalmi Bazilikában. Az emlékmise után pedig a Boldogasszony-kápolnában folyt tovább a megemlékezés, ahol a nagykaposi Erdélyi János Vegyeskar, az Erdélyi János Irodalmi Kisszínpad, és a CSAK zenekar műsor-összeállításával tisztelegtek Mécs László emléke előtt, majd az emlékét őrző márványtábla megkoszorúzásával zárult az ünnepség.
Az ünnepi hangulatú szertartásra az egész Kárpát-medencéből érkeztek vendégek, akik számára jelentős a papköltő kultusza. Felvidékről egy busznyian, javarészt Nagykaposról érkeztek megemlékezők, de jelen voltak a Via Nova ICS képviselői, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai is.
"Úgy érzem az emlékév teljesítette a küldetését, hogy megfelelőképpen emléket állítsunk, tisztelegjünk Mécs László személye és munkássága előtt. Igyekeztünk ráirányítani a figyelmet Kárpát-medencei szinten arra, amit ő képviselt. Ember volt, magyar és költő. Mindháromból a legkiemelkedőbb. Példaként állhat bárki előtt, aki fel meri vállalni azt a szellemiséget, amit képviselt. Ez volt az emlékév fő üzenete, amit úgy gondoljuk, hogy méltóképpen közvetíteni tudtuk. Ebben óriási szerepe volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek és külön Szász Jenő elnök úrnak, aki elvállalta a védnöki szerepet" - nyilatkozta Gabri Rudolf a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke. /Forrás: Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapja/
  További képek:Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapja
  Szobrot avattak Nagykaposon a Mécs László Emlékév keretében
2015. szeptember 26.
  Tudományos konferenciával és szoboravató ünnepséggel folytatódott a Mécs László Emlékév.
  "Tizenkét éve annak, hogy a városunkban tíz évig szolgáló papköltő, Mécs László emberi nagysága és munkássága előtt tisztelegve Mécs László Emléknapokat szervezünk. Azóta más szervezetekkel összefogva sikerült elérnünk, hogy posztumusz Magyar Örökség Díjban részesüljön. Közben intézetünk Mécs Lászlóról elnevezett könyvtárral gazdagodott, illetve hagyatékának nálunk lévő része digitális formában is elérhető" - mondta el a Felvidék.má-nak Gabri Rudolf főszervező, a Magyar Közösségi Ház vezetője, majd hozzátette, hogy idén a papköltő születésének 120. évfordulójára emlékeznek.
  Az évforduló kapcsán a Nemzetstratégiai Kutatóintézet segítségével Mécs László Emlékévet hirdettek meg, melynek kiemelkedő rendezvénye volt Mécs László mellszobrának felavatása, valamint az ünnepség után lezajlott konferencia.
Az egész éves rendezvénysorozat fővédnöke a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója, Szász Jenő. Az emlékünnepségen a budapesti intézményt Molnár György, hálózatfejlesztési igazgató képviselte, aki a szobor leleplezése előtt ünnepi beszédben méltatta a papköltőt, életművét és hagyatékát.
A Magyar Közösségi Ház udvarán felállított szobrot a történelmi egyházak képviselői megszentelték, illetve megáldották, majd a jelenlévők megkoszorúzták azt. A gránit keménységével vetekedő spanyol művészagyagból készült szobrot Túri Török Tibor, keszthelyi szépmíves ajándékozta a nagykaposi magyarságnak. A szoboravató ünnepséget a helyi magyar alapiskola diákjai, a Mécs László költeményeit feldolgozó Csak verséneklő zenekar, illetve az Erdélyi János Vegyeskar műsora gazdagította.
Az ünnepélyes szoboravatást követő szakmai előadássorozaton négy előadó különböző nézőpontból mutatta be Mécs Lászlót. Elsőként az Ung-vidéki származású Popély Gyula egyetemi tanár, történész számolt be a felvidéki magyarság Mécs László előtti, illetve a papköltő szolgálata alatti helyzetéről és szellemi életéről. Mécs László keresztfia, Skultéty Csaba, a konferencia védnöke, Mécs Nagykaposon töltött éveit ismertette. Hegedűs Imre János, szabadfoglalkozású író Mécs László költészetéről tartott előadást. Kara Anna lexikonszerkesztő, Mécs-kutató a papköltő életének azon korszakáról számolt be, amikor a papköltő bujdosásra kényszerült, majd koholt vádakkal megfosztották szabadságától. Mint megtudtuk, az előadásokat hamarosan nyomtatott formában is megjelentetik a szervezők.
A programsorozat másnap ünnepi szentmisével zárult, amit Mécs László egykori szolgálati helyén, a helyi római katolikus templomban tartottak. Az eseményen tiszteletét tette Herczegh Melinda, a Herczegh Károly Alapítvány alapító tagja, illetve Szesztay Ádám, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja is.
A Mécs László Emlékév során tartottak már emlékünnepséget a papköltő szülőfalujában, Hernádszentistvánon, irodalmi estet Oroszlányban, illetve Nagykaposon megvalósult egy nagyszabású Mécs László versmondó fesztivál, rajz- és esszéíró pályázat, ami után a legsikeresebb résztvevők Mécs emléktúrán vehettek részt Mécs László hegymászóval a Magas-Tátrában. /Forrás: Varga Tibor/
  További információk és videók:hirek.sk videó, hirek.sk cikk
  Fotógaléria
 
 

  Versmondó fesztivállal és emlékünnepséggel tisztelegtünk Mécs László előtt
2015. május 29.
  A Mécs László Emlékév keretében újabb nagyszabású rendezvénnyel emlékeztek meg Mécs Lászlóról Nagykaposon. A város egykori plébánosa előtt versmondó fesztivállal, rajz- és esszéíró versennyel, templomi megemlékezéssel, illetve a nap zárásaként egy Mécs László Emlékesttel adóztak. A Nagykapos és Vidéke Társulás, a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében megvalósuló eseménybe az Ung-vidéki és a bodrogközi nevezők mellett az egész Kárpát-medencéből bekapcsolódtak.
  A Versmondó fesztivál díjazottjai:
 • I. kategória: 1. Sipos Anita, 2. Kraus Viktor Máté, 3. Kozma Mihály
 • II. kategória: 1. Szálka Vivien, 2. Urbán Csongor, 3. Demeter József, Különdíjasok: Ragány Szidónia, Ragány Vivien
 • III. kategória: 1. Sallai Erzsébet, 2. Üveges Eszter, 3. Tóbiás Zsombor, Különdíjasok: Janáček Alexandra, Szallár Krisztína
 • IV. kategória: 1. Merk Bálint, 2. Tóth Anita, 3. Rajczi Alexandra, Különdíjasok: Maczik Andrea, Tóbiás Lívia
 • A fesztivál győztese: Merk Bálint, Kaposvár
  Az esszéíró pályázat díjazottjai:
 • I. kategória: 1. Urbán Csongor, 2. Hajduk Robin, 3. Abaházi Mátyás
 • II. kategória: 1. Jeso Eszter, 2. Gyarmati Veronika, 3. Hosszú Lara
  A rajzpályázat díjazottjai:
 • I. kategória: 1. Pengő Panna, 2. Kozma Mihály, 3. Pető Dorina Mirella
 • II. kategória: 1. Szító Andrea és Bíró Szabina, 2. Varga Diana, 3. Mihók Dóra, Különdíj: Rózsa Eszter
  A versenyzőket teljesítményük alapján neves színművészekből és szakemberekből álló zsűri bírálta el, a győztesek értékes díjban részesültek, valamint részvételi díjat nyertek a Mécs László Emléktúrára a Magas-Tátrába, Mécs László testvérének unokájával, Mécs László világhírű hegymászóval.

További információk és videók:Magyar Interaktív Televízió, hirek.sk,Felvidek.ma,Új Szó.

  VERSENYFELHÍVÁSOK

A Nagykapos és Vidéke Társulás, a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a Nemzetsratégiai Kutatóintézet társszervezésében Mécs László születésének 120. évfordulójára meghirdetett Mécs László Emlékév keretén belül a következő versenyeket hirdeti meg a Kárpát-medence alapiskolás és középiskolás diákjai számára:

Megjelent az Új Szó 2015. február 11-i számában.
  A szerzetes-költőre emlékeztek
Oroszlány, 2015. február 5.

Mécs László szerzetes-költőre emlékeztek születésének 120. évfordulója alkalmából csütörtök este az oroszlányi művelődési központban, ahol Nagy Csaba, a szervező Rákóczi Szövetség helyi elnöke köszöntötte a több mint félszáz érdeklődőt, köztük Lazók Zoltán polgármestert és Rajnai Gábor alpolgármestert.
A két világháború közötti vallásos líra legnépszerűbb, leghatásosabb egyéniségére, Mécs László premontrei szerzetes-költő, lapszerkesztő, könyvtáros 1895. január 17-én Hernádszentistvánon született, de életének és munkásságának jelentős része Nagykaposhoz kötődik - kezdte előadását Gabri Rudolf, a felvidéki Szülőföldön Magyarul Társulás elnöke. Mint elhangzott, a jubileum alkalmából 2015-ben emlékévet hirdettek, melynek során egyebek mellett megemlékezéseket, esszéíró versenyt, rajzversenyt hirdetnek, konferenciát szerveznek a felvidéki magyar tannyelvű oktatási intézményekben.
Mécs Lászlóról nevezték el a nagykaposi Magyar Ház könyvtárát, ahol a hagyatékot digitalizált, illetve kiállított formában gondozzák, s aminek döntő részét Skultéty Csaba író-publicista bocsátotta a ház rendelkezésére. A dokumentumok között korabeli családi fényképfelvételek, a költő kézzel írott versei, jegyzetei és személyes levelezése is megtalálható, de az eddig megjelent művei, a munkásságával foglalkozó újságcikkek, kritikák és egyéb írások, valamint eddig nem publikált hangfelvételek, Mécs-interjúk, illetve egyéb kordokumentumok is a hagyaték részét képezik. A költő tiszteletére egyébként rendszeresen emléknapot szerveznek, amit néhány éve Sólyom László köztársasági elnök is felkeresett.
A megemlékező program második részében Gabri Kornélia, a nagykaposi Magyar Ház munkatársa Mécs László műveivel, költészetével ismertette meg a jelenlévőket.

  Fotógaléria
 
 
   
  Mécs Lászlót ünnepelték a szülőfalujában
2015. január 17.

 

Nagykaposi szervezetek megemlékezést rendeztek Mécs László szülőfalujában, a Kassa melletti Hernádszentistvánon január 17-én. A rendezvény apropóját a papköltő születésének 120. évfordulója adta. Mint kiderült, a két világháború közötti magyar vallásos líra népszerű egyéniségének emlékét szülőfaluja szlovák közössége is ápolja.

  A Nagykapos és Vidéke Társulás, a Nagykaposi Csemadok Alapszervezet és a Magyar Közösségi Ház szervezésében megvalósuló megemlékezés a nagykaposi Erdélyi János Vegyeskar fellépésével kezdődött, majd Mécs-verseket adtak elő. Ezt követően Gabri Rudolf, az emlékévet meghirdető Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Beszédében rámutatott, hogy a papköltő családi története megmutatta, hogy a huszadik század történelmében rengeteg olyan mozzanat és folyamat van, ami az egyszerű magyar és szlovák embereket, családokat összekötheti.
A nagykaposi Magyar Közösségi Ház vezetője után a Mécs László Emlékév fővédnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke üzenetét Csapó György tolmácsolta. A budapesti székhelyű intézet munkatársa kijelentette, hogy a Mécshez hasonló keresztény gondolkodók nem kívánatos személyek voltak a kommunizmus idején, de a pap azok közé tartozott, akik nem törtek meg. Mécs vállalta a börtönt, majd az önkéntes száműzetést, de elveiből nem engedett, mondta, majd hozzátette, hogy a humánum, amely áthatotta teljes életművét, az a kincs, ami nélkül nem képzelhető el a jövő a Kárpát-medencében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi és gazdasági stabilitás megoldási kerete a Kárpát-medencei méret, együttműködve és baráti jobbot nyújtva a Kárpát-medencén velünk osztozó népekkel. A beszédek után Gabri Kornélia ismertette Mécs László életművét magyar és szlovák nyelven. Az egybegyűlteket üdvözölte a helyiek nevében Anton Medvec polgármester, aki régóta szívügyének tekinti lakhelye történelmének Helytörténeti munkát szerkesztett, melyből részletesen megismerhető Mécs László és családja története. A rendezvény koszorúzással ért véget Mécs László emléktáblájánál. Az ünnepelt papköltő márványtáblája előtt Bitay Levente, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja is fejet hajtott.
A Mécs László Emlékév a tervek szerint 2015-ben Mécs emlékét ápoló pályázati kiírásokkal, versenyekkel, tudományos konferenciákkal és a pap költő életének fontosabb állomásait érintő tanulmányutakkal folytatódik.
  Forrás: Varga Tibor, Felvidék.ma